HOGYAN LEHET HELYREÁLLÍTANI (ÉS ELKÉSZÍTENI) AZ ÖKO MÉHVIASZOS CSOMAGOLÓKAT?
Blog

HOGYAN LEHET HELYREÁLLÍTANI (ÉS ELKÉSZÍTENI) AZ ÖKO MÉHVIASZOS CSOMAGOLÓKAT?

írta Martina Ivanova napon Feb 24, 2023

Néhány hónapja már van otthon Peelo vagy más öko méhviaszos csomagolóanyagod, de egy idő után már nem olyan ragadós, mint amikor elkezdted használni? Már nem annyira formálható, vékonyabb a viaszrétege, vagy úgy érzed, hogy ideje lenne egy fertőtlenítésre hő segítségével? 

Bár a méhviasz önmagában antibakteriális, a viaszcsomagolás nem steril szintetikus csomagolóanyag, ezért nem árt, ha egyszer-egyszer néhány percig melegítjük. Ha azonban úgy látod, hogy elkelne egy kis extra viaszkeverék, akkor szerezd be a mi  Peelo Fix viasztömbünket, ami nagyszerű lehet a javításhoz. Ugyanezt az eljárást használhatod arra is, hogy méhviaszból saját, öko csomagolót készíts – erről a cikk végén olvashatsz. Haladjunk lépésről lépésre.

MI AZ A VIASZTÖMB ÉS HOGYAN KELL HASZNÁLNI?

A viasztömb a méhviasz, a gyanta, a jojoba és a kókuszolaj egyedülálló keverékéből áll pontosan ugyanaz, mint amit a Peelo viaszos kendőink elkészítéséhez használunk. Segít helyreállítani a kendők viaszrétegét és visszaállítani eredeti tulajdonságaikat – a ragadósságot, a tapadást és a formálhatóságot. A viasztömbnek köszönhetően nem kell külön-külön levadásznod az egyes összetevőket, majd előbb összeolvasztanod őket, így nemcsak időt spórolsz, de néhány ragacsos edénytől is megkíméled magad a konyhában.


Miért nem csak méhviaszt tartalmaz egy viasztömb? A jojoba- és a kókuszolaj rugalmasságot kölcsönöz a kendőknek, a gyanta pedig ragadósabbá teszi őket. Ezek az összetevők adják a hosszú élettartamú, kiváló minőségű viaszos kendők titkát, amelyeknek köszönhetően nem morzsolódik a méhviasz. Ha mégis úgy döntesz, hogy külön vásárlod meg az összetevőket, javasoljuk, hogy keresd a bio minőséget, mivel ezek közvetlenül érintkeznek majd az étellel.

Egy tömb elegendő 5 vagy több viaszos kendő javításához (S, M, L méret) és 3 vadonatúj kendő készítéséhez – ez mindig a mérettől függ.


2 MÓDJA ANNAK, AHOGY NEMCSAK A VIASZOS KENDŐT, DE A VIASZOS TASAKOT IS HELYREÁLLÍTHATOD

Néhány év már eltelt azóta, hogy elkészítettük az első méhviaszból készült öko csomagolót, és ez idő alatt sikerült néhány tucatot megjavítanunk. Már elég jól ismerjük a kendők mindkét javítási módját, és tanácsot adunk, hogy melyik a megfelelőbb számodra. Mielőtt elkezded a javítást, vágd fel vagy reszeld apró darabokra a viasztömböt – minél kisebbek, annál jobban lehet dolgozni velük. 

TIPP: Nekünk a szeletelés jobban tetszett, mivel a viasz sokkal könnyebben lejön a késről, mint a reszelőről. A keverék részét képező gyanta nagyon ragacsos, és nem biztos, hogy egy hagyományos mosogatószerrel könnyen le lehet majd mosni. Egyszerűen melegítsd fel a kést a sütőben vagy a tűz fölött (csak vigyázz a műanyag nyéllel!), és töröld le az esetleges maradékot egy papírzsebkendővel. A jó hír az, hogy a mosogatógép jól kezeli a ragadós viaszt. 

Idő: 15 perc

1. A kendő vasalása 

 • Takard le a munkafelületet egy vastag anyaggal vagy egy régi törölközővel.
 • Helyezd az anyagra a következőket ebben a sorrendben: sütőpapír, viaszos kendő, reszelék, sütőpapír.
 • A sütőpapír mindig nagyobb legyen, mint maga a kendő, hogy ne tegye tönkre a viasz a vasalót.
 • A sütőpapír felső rétege felett menj át a vasalóval. A viasz a hő hatására gyorsan megolvad. Ügyelj arra, hogy klasszikus, „száraz” vasalót használj, vagy ki kell kapcsolnod a gőzölési funkciót, ha az gőzölési funkcióval is rendelkezik.
 • Óvatosan válaszd le a kendőt a papírról, amíg még meleg, de vigyázz, nehogy megégesd magad.
 • Ennek a módszernek az az előnye, hogy a kendő oldalán maradt felesleges méhviaszt ki lehet nyomni, így nem marad egyenetlen viaszréteg a kendőn.

1.1. A tasak vasalása

 • A tasak vasalásakor ugyanúgy járj el, mint a kendő esetében, egy kis különbséggel – tegyél egy másik sütőpapírt a tasak belsejébe.
 • Ne feledkezz meg erről a látszólag jelentéktelen lépésről, amely valójában nagyon fontos. Ezzel elkerülhetőek az olyan kellemetlenségek, mint például egy összeragadt tasak, amit nem lehet kinyitni.  

2. Helyreállítás a sütőben

 • Melegítsd fel a sütőt 90 °C-ra.
 • Helyezz egy nagyobb darab sütőpapírt egy tepsire, tegyél rá egy viaszos kendőt, majd a viaszreszeléket.
 • Hagyd a kendőt a sütőben 5-10 percig, és csak akkor vedd ki, amikor a viasz már teljesen megolvadt. VIGYÁZZ, ne feledkezz meg arról, hogy a pamutszövet és a viasz kombinációja gyúlékony!
 • Ha kivetted a sütőből, fogd meg a kendőt a sarkánál fogva, és gyors mozdulatokkal lóbáld a levegőben, hogy néhány másodperc alatt megszáradjon.
 • Ez a kedvenc módszerünk, mivel egyszerű, tiszta és nem igényel semmilyen különleges dolgot.
 • B VERZIÓ: Módosíthatod ezt a folyamatot úgy, hogy egy egész viasztömböt megolvasztasz egy serpenyőben, és a keveréket a kendőre kened, mielőtt beteszed a sütőbe. Ez azonban egy kicsit több munkát igénylő folyamat, amit vadonatúj kendők készítésekor ajánlunk.

Használat előtt többször gyűrd össze és egyenesítsd ki a kendőt, hogy a ragasztóréteg aktiválódjon. Így a viaszos kendőt akár többször is helyreállíthatod, és ezzel hónapokkal vagy évekkel meghosszabbíthatod az élettartamát.

 • Ez a módszer nem alkalmas viasztasakok javítására, mivel azok teljesen összetapadhatnak. 

TIPPJEINK A VÉGÉRE

 • Nemcsak helyreállíthatod a viaszos kendőt, hanem készíthetsz is egyet. Ha van otthon egy darab pamutszöveted, csak vágd ki a kívánt méretet, és csináld pontosan ugyanazt, mint a javítás során. Azonban nagyobb mennyiségű viaszkeverékre lesz szükséged.
 • Fokozatosan add hozzá a reszeléket, ebben az esetben a kevesebb több. Ha véletlenül túl sokat teszel hozzá a keverékből, és egyenetlen területek alakulnak ki a kendőn, nyugodtan tegyél rá egy másik darabot, amit meg akarsz javítani. A másik kendő gyönyörűen felszívja a felesleges viaszréteget.
 • A tömböt egy időre beteheted a mélyhűtőbe vagy a hűtőszekrénybe, nem fog a késhez/reszelőhöz ragadni, mivel merevebb lesz.
 • A sütőben való melegítést is választhatod, ha csak a viaszréteget szeretnéd helyreállítani. Ha úgy érzed, hogy repedezik, akkor nem kell új viaszréteget felvinned.

Kérdésed van? Írj nekünk és mi szívesen segítünk az öko méhviaszos csomagolók javításában. 

Kapcsolódó cikkek